Fındık

Fındık Hakkında

Tarihi belgelerde günümüzden 2300 yıl önce Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz kıyılarında fındık üretildiği belirtilmekte ve fındığın son 6 yüzyıldan beri Türkiye’den diğer ülkelere ihraç edildiği bilinmektedir. Dünya’nın fındık üretimi için gerekli uygun hava koşullarına sahip bir kaç ülkesinden biri olan Türkiye, toplam Dünya üretiminin % 75’ini, ihracatının ise % 70-75’ini gerçekleştirmektedir.

Türkiye’nin Karadeniz sahillerinde yoğun bir şekilde yeralan fındık bahçeleri, sahilden içeriye doğru en fazla 30 km’yi geçmeyen alanda bulunmaktadır. Batı Karadeniz’de Zonguldak’tan (istanbul’un doğusu)başlayarakdoğuya doğru tüm Karadeniz boyunca deniz ve dağlar arasında yeşil bir kuşak gibi hemen hemen Gürcistan sınırına kadar uzanır.

Fındık Tarih ve Mitoloji

Jüpiter’in Maya adlı peri ile münakaşasından Arkadya kıtasının bir dağında dünyaya geldiğini gördüğümüz, kendisinde kurnazlığın acıbalı bulunan başındaki ve ayaklarında ki kanatlarıyla rüzgar gibi akıp giden Ticaret Tanrısı ( Hermes – Mergür ) ün asası bir fındık değneğidir. Önceleri bu asanın ucu birbirine düğümlü iki çubuktan ibaretti , sonraları iki yılan başı ile nihayet bulduğu görülür
Devam

Fındığın Yararları

Magnezyum, çinko, potasyum, demir ve kalsiyum açısından zengin bir içeriğe sahip olan fındık, E ve B vitaminleri. Öte yanda protein değeri de oldukça yüksektir.
Enerji kaynağıdır, vücudu güçlendirir.
Zihinsel ve fiziksel yorgunlukları giderir. Kalp ve damar sağlığına fayda sağlar.
Ceviz ve badem gibi kalp ritmini düzenler, kolesterolü düşürür.
Düzenli olarak tüketildiği takdirde kalp krizi riskini azaltır.
Sağlıklı kemik gelişimini destekler, anemi tedavisine yardımcı olur.
Hamilelik döneminde tüketilen fındık, annenin mineral gereksinimi karşılar.
Varislere iyi gelir, cildi güzelleştirir.
Cinsel gücün artmasını sağlar.